Rafinăria unică în lume: cum va extrage metale prețioase din deșeuri electronice

de: Paula Artin
25 08. 2020

Aceasta va fi prima rafinărie comercială pentru extragerea metalelor prețioase din deșeurile electronice. Va fi, de asemenea, prima care va utiliza procese de reciclare pe bază de bacterii mai degrabă decât procesele pe bază de cianură.

Un startup din Noua Zeelandă, Mint Innovation, plănuiește să deschidă uzina în termen de 12 luni în Cheshire, nordul Angliei.

După ce un raport al ONU care a constatat luna trecută că cel puțin 7,9 miliarde lire sub formă de aur, platină și alte metale prețioase sunt aruncate în fiecare an într-un munte de deșeuri electronice, a devenit din ce în ce mai clară necesitatea unei astfel de acțiuni.

Marea Britanie a produs cantități de deșeuri electronice mult peste media UE

„A fost unul dintre cei mai răi infractori care au exportat deșeuri electronice către țările în curs de dezvoltare, care nu sunt echipate pentru a le elimina într-un mod responsabil din punct de vedere social și ecologic”, a afirmat Mary Creagh, șeful comitetului pentru audit de mediu din Camera Comunelor a Marii Britanii.

Mint Innovation a fost creat în 2016 pentru a dezvolta o biorafinărie care combină hidrometalurgia și biotehnologia pentru extragerea în siguranță a metalelor prețioase din deșeurile electronice, conform The Guardian.

Ollie Crush, ofițer științific al companiei, declară că principalele avantaje ale rafinăriilor sale apar datorită faptului că sunt ieftine, verzi și se pot instala local, acolo unde se creează deșeurile.

“Spre deosebire de topitorii, noi nu folosim cianură. Utilizăm mai puțină energie, mai puțin CO2, mai puțină apă, mai puține deșeuri. O rafinărie de acest tip poate fi construită în orice țară, regiune sau oraș”.

Rafinăria din Regatul Unit va putea prelucra pentru început 20 de tone de deșeuri electronice pe zi. Cantitatea poate fi mărită, dacă există cerere. Sunt luate în considerare și o altă fabrică din sudul Angliei și o rafinărie în Sydney, Australia.

Viitorul pare verde?

Cu toate acestea, trebuie abordate provocările tehnice pentru ca extracția metalelor prețioase din deșeurile electronice să fie cu adevărat durabilă și neutră din punct de vedere ecologic.

Mint Innovation plănuiește să excludă cianura din proces, însă va folosi totuși „acizi slabi și un pic de chimie delicată”. Conform lui Crush: “de la început, intenția noastră a fost să reciclăm cât mai multe dintre substanțele chimice pe care le folosim.”

Posibilitatea ca Mint să poată livra ceea ce promite este cu adevărat importantă.

Dacă   redresarea ecologică este localizată, realizată la scară mai mică, populația locală vede beneficiile aduse și va fi mult mai dispusă să o implementeze și să o susțină. Astfel, se poate obține o dezvoltare economică cu adevărat durabilă.